Ston Konvertim

Përdor kutinë e kërkimit për të gjetur konvertimet metrike të kërkuara

Ston

 • st
 • Njësi e:

  • Pesha

  Përdorim mbarëbotëror:

  • Guri është përdorur edhe në kalë garash për të përshkruar peshën që një kalë ka për të kryer (jo domosdoshmërisht vetëm kalorës, kjo peshë mund të përfshijnë gjoba dhe pjesë të tilla).
  • Guri është ende përdoret zakonisht për të shprehur bodyweight njeriut në disa sporte në Britani të Madhe dhe Irlandë, të tilla si boks dhe mundje.
  • Guri tani është përdorur pothuajse ekskluzivisht në Britani të Madhe dhe Irlandë, si një popullor - nëse informal - mënyrë për të shprehur peshën e një personi.Guri nuk është njohur zyrtarisht si një njësi e peshës në Mbretërinë e Bashkuar që nga viti 1985.
  • Guri tani

  Përshkrimi:

  Guri është një njësi e peshës në sistemin perandorak të përdorur në mënyrë joformale në Britani të Madhe dhe Irlandë, pothuajse vetëm si masë e peshës trupore. Megjithëse sanksionuar nga BE për përdorim si një njësi plotësues është në thelb vjetëruara jashtë UK dhe Irlandë.

  Përkufizim:

  Një gur është një njësi e peshë të barabartë me lb 14 averdupois (ose lb ndërkombëtare). Nga ana tjetër, kjo e bën një gur të njëjtë me to për të 6.35029kg.

  Origjina:

  Emri i 'gur' rrjedh nga praktika e përdorur gurë si pesha, një praktikë e zakonshme në të gjithë botën për dy mijëvjeçarë ose më shumë.

  Njësia aktuale e gur është përdorur zakonisht si një masë e peshë për qëllime tregtare në Evropë deri në shekullin e 19 kur shumica e vendeve miratoi sistemin metrik, megjithatë, pesha aktuale e gurit të ndryshme nga vendi në vend, rajoni në rajon, dhe edhe në varësi të asaj që ishte duke u peshuar apo tregtohen.

  Në vitin 1389 në Angli një gur i leshit ishte përcaktuar si peshon 14 lbs, dhe edhe pse një gur i materialeve të tjera mund të peshojnë në mënyrë të konsiderueshme më shumë ose më pak (në paund), gur në përdorim të gjerë u bë e pranuar si të peshon e barabartë me 14 lbs.

  Referenca të përbashkëta:

  • Një 5ft 8in (173cm) grua i gjatë i ndërtuar mesatare do të pritet që të peshojnë mes tetë dhe dymbëdhjetë gurë.
  • Një 6ft 0in (183cm) burrë i gjatë e mesatare ndërtuar normalisht do të peshojnë mes dhjetë dhe trembëdhjetë guri.

  Shumëfishuesit:

  • 2 guri = 1 e katërta
  • 8 guri = 1 kuintal anglez
  • 160 guri = 1 ton e gjatë