Inç Konvertim

Përdor kutinë e kërkimit për të gjetur konvertimet metrike të kërkuara

Inç

 • in
 • " (një prim i dyfishtë)
 • (Për shembull, 6 inç mund të shkruhen ose 6in ose 6”).
 • Njësi e:

  • Gjatësia / distanca

  Përdorim mbarëbotëror:

  • Primarily used in the United States, Canada and the United Kingdom.

  Përshkrimi:

  Inçi është një njësi gjatësie e përdorur kryesisht në një sistemet imperiale dhe në ato të posaçme të matjes në SHBA, duke përfaqësuar 1/12 e një këmbe dhe 1/36 e një jardi.

  Përkufizim:

  Që në vitin 1959, inçi është përcaktuar dhe pranuar ndërkombëtarisht si ekuivalenti i 25.4mm (milimetra).

  Origjina:

  Inçi është përdorur si një njësi matjet në Mbretërinë e Bashkuar qysh prej të paktën shekullit të shtatë, dhe në vitin 1066 u përkufizua si të ishte i barabartë me gjatësinë e tre kokrrave të thara të elbit, të vendosur skaj më skaj (ky përkufizim mbijetoi për disa shekuj).

  Në shekullin e 12-të, inçi skocez u përkufizua si të ishte njëvlershëm me gjerësinë e gishtit të madh të dorës, në bazën e thoit, të një njeriu të zakonshëm. Njësi të ngjashme matjeje kanë ekzistuar në shumë zona që tani përbëjnë Evropën moderne, me fjalën inç në portugalisht, frëngjisht, italisht, spanjisht dhe në gjuhë të tjera, që është e njëjtë apo shumë e ngjashme me fjalën “gisht i madh i dorës”.

  Fjala angleze inç, e cila rrjedh nga fjala latine uncia, që do të thotë një e dymbëdhjeta pjesë (një inç është tradicionalisht 1/12 e një këmbe).

  Edhe në shekullin e njëzetë, përkufizime të ndryshme të inçit vazhdonin të zbatoheshin në mbarë botën, edhe pse këto ndryshonin me më pak se 0.001%. Në vitin 1930 Instituti i Standardeve Britanike e përkufizoi inçin si njësi që ka ekzaktësisht 25.4mm, edhe Shoqata e Standardeve Amerikane bëri të njëjtën gjë në vitin 1933. Dhe shteti i parë që adoptoi ligjërisht këtë përkufizim ishte Kanadaja në vitin 1951.

  Në vitin 1959 Shtetet e Bashkuara dhe vendet e komonuelthit Britanik nënshkruan një traktat ku binin dakord me përkufizimin e standardizuar prej 25.4mm.

  Referenca të përbashkëta:

  • Një monedhë 25 centëshe e Shteteve të Bashkuara është pak më pak se 1 inç në diametër.
  • Kokërdhoku i një njeriu të rritur plotësisht ka thuajse një diametër prej 1 inçi.

  Konteksti i përdorimit:

  Në vitin 1995, në Mbretërinë e Bashkuar, inçi (së bashku me këmbën, jardin dhe miljen) u shpallën zyrtarisht si njësitë parësore të matjes për sinjalistikën rrugore, si edhe si njësi matëse për distancën dhe shpejtësinë. Në matje metrike të konteksteve të tjera është tani sistemi parësor, edhe pse inçi vazhdon të përdoret ende në mënyrë jo zyrtare, veçanërisht nga njerëz që kanë lindur dhe janë arsimuar në Britaninë para-dhjetore.

  Në Shtetet e Bashkuara, anketuesit përdorin inçin e Anketës së SHBA-së, që përcaktohet si 1/39.37 e një metri, që rrjedhë nga Urdhri i Mendenhallit të vitit 1893, i cili barazonte 1 këmbë me 1200/3937 metra.

  Njësitë përbërëse:

  • Tradicionalisht inçi është njësia më e vogël e plotë për matjen e gjatësisë në sistemin imperial, ndërsa matjet më të vogla se një inç përcaktohen duke përdorur fraksionet 1/2, 1/4 , 1/8, 1/16, 1/32 dhe 1/64 e një inçi.
  • Në Mbretërinë e Bashkuar, në fillim të shekullit të 19-të, inxhinierët e saktësisë filluan të përdornin një të mijtën e një inçi, ndërkohë që një saktësi më e madhe matjeje u bë e mundshme, dhe shumëfishat e këtij fraksioni të ri, si rrjedhim, nisën të njiheshin si një “thou”.

  Shumëfishuesit: