Долги центи (Обединето Кралство) конверзија

Користете го полето за пребарување за да го најдете посакуваниот метрички конвертор

Долги центи (Обединето Кралство)

Пред прилближно 14-от век постоеја две центи во Англија, една од 100 фунти, и една од 108 фунти. Во 1340 година, кралот Едвард III ја промени вредноста на камењата од 12 фунти на 14 фунти. Бидејќи една цента е 8 камења, центата од 100 фунти стана 112 фунти.