konverzija Stope

Koristite polje za pretraživanje kako biste pronašli metrički konverter koji Vam je potreban.

Stope

 • ft
 • (simbol za prim)
 • (Što bi značilo da deset stopa možemo beležiti kao 10 ft ili 10')
 • Jedinica:

  • Dužina/udaljenost

  Upotreba širom sveta :

  • Prevashodno se koristi kao zvanična jedinica mere u Sjedinjenim Državama. Kanada takođe priznaje stopu kao alternativnu jedinicu mere (pored standardne metričke). Takođe, stopa nastavlja da se često koristi u Ujedinjenom Kraljevstvu.
  • Širom sveta, stopa se takođe koristi za merenje visine u avionskoj industriji.

  Opis:

  Stopa predstavlja jedinicu za dužinu koja se koristi u imperijalnim i američkim običajnim mernim sistemima i iznosi 1/3 jarda, a podeljena je i na dvanaest inča.

  Definicija:

  Međunarodni sporazum o jardu i funti iz 1959. godine (koji su potpisale Sjedinjene Države i zemlje Komonvelta) definiše da jard iznosi tačno 0.9144 metra, iz čega proizilazi da stopa iznosi tačno 0,3048 metara (304,8 mm).

  Poreklo:

  Stopa se kao jedinica mere koristila skoro tokom cele zabeležene istorije- uključujući i Antičku Grčku i Rimsko carstvo - a generalno je prihvaćeno stanovište da se poreklo reči vezuje za prosečnu veličinu odraslog, muškog stopala (ili eventualno cipele). Isprva podeljena u šesnaest komponentnih jedinica, Rimljani su takođe delili stopu na dvanaest uncia - od kojih vodi poreklo moderni engleski termin inč.

  Stopa je nastavila da se koristi širom Evrope tokom većeg dela u prethodnih dve hiljade godina, iako su česte bile nacionalne i regionalne varijante. Zavisno od toga gde je (i kada ) termin stopa korišćen, odnosio se na veličine koje variraju od 273 mm do 357 mm. Stopa se takođe često koristila u zemljama engleskog govornog područja širom sveta.

  Upotreba stope je opadala kako je većina zemalja prihvatala metrički sistem, počevši od Francuske u kasnom 18. veku.

  Reference:

  • Zvanični fudbalski gol je osam stopa visok i osam jardi (24 ft) širok.
  • "Šest stopa ispod" je eufemizam za ukopavanje u grob, ili u širem značenju, za pokojnika se često kaže da je "šest stopa ispod".
  • " Pet stopa visok i rastući" ("Five Feet High and Rising") (što se odnosi na poplavu) Džoni Keš je iskoristio za naslov svoje pesme. De La Soul je nakon toga naslovio svoj hit hip hop album iz 1989. godine "3 stope visok i rastući" ("3 Feet High and Rising). 

  Upotreba u kontekstu:

  Od 1995. godine, u Ujedinjenom Kraljevstvu inč, stopa, jard i milja zvanično su utvrđeni kao primarne merne jedinice koje se koriste na saobraćajnim znacima kao i za druge mere udaljenosti i brzine. U drugim okruženjima, metričke mere su sada primarni sistem, iako se inč i dalje često koristi u neformalnim situacijama, a naročito je koriste ljudi koji su rodjeni i obrazovani u Britaniji pre uvođenja decimalnog sistema.

  Stopa se takođe koristi kao osnovna jedinica u SFS sistemu, u kojem se pomoću stope, funte i sekunde izvode druge jedinice mere, poput paundala (poundal) koji predstavlja jedinicu mere za silu. (SFS sistem je u većini slučajeva zamenjen metričkim MKS sistemom, koji se zasniva na metru, kilogramu i sekundi.)

  Komponentne jedinice:

  • 12 inča = 1 ft

  Multiplikatori:

  • 3 stope = 1 yd (jard)