konverzija Inči

Koristite polje za pretraživanje kako biste pronašli metrički konverter koji Vam je potreban.

Inči

 • in
 • " (dupli prim)
 • (Na primer, šest inča možemo napisati kao 6in ili 6).
 • Jedinica:

  • Dužina/udaljenost

  Upotreba širom sveta :

  • Prevashodno se koristi u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu

  Opis:

  Inč je jedinica za dužinu koja se prevashodno koristi u imperijalnim i američkim običajnim mernim sistemima, i iznosi 1/12 stopei 1/36 jarda.

  Definicija:

  Od 1959, definisano je i međunarodno priznato da inč iznosi 25.4mm (milimetara).

  Poreklo:

  Inč se u Ujedinjenom Kraljevstvu koristi kao jedinica mere najmanje od sedmog veka, a 1066. godine definisano je da inč odgovara dužini tri suva zrna ječma postavljena tako da im se krajevi dodiruju (ova definicija važila je nekoliko vekova).

  U 12. veku, škotski inč je definisan kao jednak širini palca prosečnog čoveka pri osnovi nokta. Slične jedinice mere postojale su u mnogim delovima koje danas smatramo modernom Evropom, pa je tako reč za inč na portugalskom, francuskom, italijanskom, španskom i brojnim drugim jezicima isti ili veoma slična reči za palac.

  Engleska reč inch (inč) vodi poreklo od latinske reči unicia, što znači jedna dvanaestina (s obzirom na to da je inč tradicionalno 1/12 stope).

  Čak su se i u dvadesetom veku širom sveta primenjivale različite definicije za inč, iako su se one razlikovale za manje od 0,001%. Institucija za britanske standarde je 1930. godine usvojila inč od tačno 25,4 mm, dok je 1933. godine isto uradila Asocijacija za američke standarde, a prva država koja je pravno usvojila ovu definiciju bila je Kanada 1951. godine.

  Sjedinjene Države i države Komonvelta su 1959. godine potpisale sporazum pristajući na standardizovanih 25,4mmdefinicije.

  Reference:

  • Američki novčić od 25 centi ima nešto manji prečnik od jednog inča.
  • Potpuno formirana ljudska očna jabučica ima prečnik od okvirno jedanog inča.

  Upotreba u kontekstu:

  Od 1995. godine, u Ujedinjenom Kraljevstvu inč (kao i stopa, jard i milja) zvanično su utvrđeni kao primarne jedinice mere koje se koriste na saobraćajnim znacima kao i za druge mere udaljenosti i brzine. U drugim okruženjima, metričke mere su sada primarni sistem, iako se inč i dalje često koristi u neformalnim situacijama, a naročito je koriste ljudi koji su rodjeni i obrazovani u Britaniji pre uvođenja decimalnog sistema.

  U Sjedinjenim Državama, istraživači koriste S.A.D. istraživački inč (U.S. Survay inch) koji se definiše kao 1/39.37 metra, i izveden je iz Mendelhalove naredbe iz 1893. godine po kojoj 1 stopa iznosi 1200/3937 metra.

  Komponentne jedinice:

  • Tradicionalno, inč je najmanja cela jedinica mere za dužinu u imperijalnom sistemu, dok su se jedinice manje od inča predstavljale u formi razlomka 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32 i 1/64 inča.
  • U ranom 19. veku u U.K. inženjeri mašinstva su počeli da koriste hiljaditi deo inča, kako je merenje sa većom preciznošću postalo moguće. Umnožci novog ralomka postali su poznati pod nazivom dau (thou).

  Multiplikatori: