конверзија Фунте

Користите поље за претраживање како бисте пронашли метрички конвертер који Вам је потребан. 

Фунте

 • lb
 • lbm (фунта - маса - научна)
 • јединица:

  • Маса
  • Тежина (у ненаучним оквирима)

  Употреба широм света:

  • У.К., С.А.Д., Аустралија, Канада, Нови Зеланд и други 

  Опис:

  Фунта је јединица мере за масу која се користи у империјалном систему и прихваћена је у свакодневној употреби као јединица за тежину (сила гравитације делује на било ком објекту). 

  Дефиниција:

  Британска (авоирдупоис или медјународна) фунта се званично дефинише као 453.59237 грама. 

  Порекло:

  Име фунта представља адаптацију латинске фразе libra pondo, или тежина фунте, римска либра (по којој је и симбол lb) тежила је приближно 329 грама

  Током историје, фунта (или њени локални преводи) користили су се као мера за тежину у многим крајевима света, укључујући Уједињено Краљевство, Француску, Немачку, Скандинавију и Русију. Иако је тачна маса фунте варирала од система до система, она је увек била прииближно слична, обично између 350 и 560метричких грама

  У Уједињеном Краљевству су коегзистирали бројни системи који користе фунту, иако је avoirdupois фунта (позната и као вунена фунта) најчешће кориштена и најдуготрајнија (и за коју је скраћеница lb av или lb аvdp). Једна варијација фунте која се данас користи је Тројанска фунта (приближно 373g), и најчешће се користи као мера за тежину племенитих метала. 

  Британски Акт о тежинама и мерама из 1878. године први је дефинисао империјалну фунту у оквирима метричких јединица (1 lb = 453,59265 g), док је 1893. године Менделхалова наредба дефинисала америчку фунту описујући килограмкао једнак са 2,20462 фунте.

  Сједињене Државе и државе Комонвелта договориле су заједничке дефиниције за фунту (и јард) које су биле усвојене 1959. године (1964. год. у У.К.).

  Референце:

  • У земљама енглеског говорног подручја, тежина неке особе се углавном изражава у стоунимаи фунтама, иако се у Сједињеним Државам обично изражава искључиво у фунтама.
  • У Уједињеном Краљевству и Ирској, у којима су се, пре увођења метричког система, намирнице продавале на фунте, и сада се продају у количинама које одговарају старом империјалном стандарду, за шта је пример путер који се у већини случајева продаје у паковањима од 454g(1lb).
  • Риболовци ће често изражавати величину свог улова помоћу фунти и унци.
  • Шекспиров лик Шајлок има чувену реченицу у којој као залог за зајам тражи "фунту меса".

  Употреба у контексту:

  У научној примени, фунта се користи за описивање масе, док се у свакодневној употреби користи као мера за тежину. Упркос томе што је метрички систем тежина и мера широко прихваћен, фунта се и даље користи у земљама енглеског говорног подручја. 

  Историјски гледано, фунта се користила за описивање тежине сачме и чаура код оружја, док је само оружје добијало назив према типу муниције који испаљује, као на пример 32-фунташ (32- pounder).

  У Уједињеном Краљевству и Сједињеним Америчким Државама фунта представља и компоненту за изражавање притиска, односно фунта по квадратном инчу (п.к.и.), што је прихваћени стандард.

  Компонентне јединице:

  • Једна фунта садржи шеснаест унци, иако је фунта, историјски и званично, била дефинисана као једнака са 7000 тројанских гранулома (gr) све док договорени стандард није имплементиран 1959. године. 

  Мултипликатори: