конверзија Килограми

Користите поље за претраживање како бисте пронашли метрички конвертер који Вам је потребан. 

Килограми 

 • kg
 • кило (неформално)
 • јединица:

  • Маса
  • Тежина (у ненаучним оквирима)

  Употреба широм света:

  • Глобални 

  Опис:

  Килограм је основна јединица за масу у Међународном (СИ) систему јединица и прихваћен је у свакодневној употреби као јединица за тежину (сила гравитације делује на било ком објекту).

  Килограм је скоро потпуно једнак маси једног литра воде. 

  Дефиниција:

  Према дефиницији, килограм је једнак маси Међународног Прототипа за Килограм (МПК), односно комаду легуре платинума и иридијума израђеном 1889. године који се чува у Међународној Управи Тежина и Мера у Севру (Sèvres), у Француској. 

  То је једина СИ јединица која се дефинише помоћу физичког објекта, а не у односу на фундаментално физичко својство који се може репродуковати у лабораторијама. 

  Порекло:

  Краткотрајно, грејв (grave) (такође метални референцијални стандард) кориштен је како би се дефинисало хиљаду грама, све док није замењен килограмом 1799. године. 

  Систем метричких мера уведен је 1795. године у Француској када је грам дефинисан као ""апсолутна тежина запремине чисте воде која је једнака коцки хиљадитог деламетра, и на температури топљења леда."" 

  Килограм (изведен од chilioi [хиљада] и gramma [мала тежина] сматран је практичнијом мером за тежину када су у питању веће количине при трговини и дочекао је да се користи као основна јединица за масу у свим метричким мерним системима. 

  Међународни (СИ) Систем јединица објављен 1960. године користио је килограм као основну јединицу масе, а усвојиле су га скоро све земље на свету (уз пар значајних изузетака као што су Сједињене Државе). 

  Референце:

  • Килограм износи приближно колико и једна литарскафлаша безалкохолног пића.
  • Шећер се често продаје на 1kg.
  • Типична кошаркашка лопта је тешка приближно један килограм.

  Употреба у контексту:

  У целом свету, килограм се користи као свакодневна мера за масу и тежину. 

  Такође је и основна јединица масе у свим м. к. с. мерним системима, у којима се релације између метра, килограма и секунде користе како би се дефинисали други концепти, као што је њутн за силу и паскал као јединица мере притиска. 

  Компонентне јединице:

  Мултипликатори: