конверзија Британски галони

Користите поље за претраживање како бисте пронашли метрички конвертер који Вам је потребан. 

Британски галони 

 • gal
 • g (користи се искључиво као део скраћенице mpg, односно миље по галону)
 • јединица:

  • Запремина/капацитет

  Употреба широм света:

  • У.К., Ирска, Канада, Гвајана

  Опис:

  Империјални галон представља јединицу за мерење запремине течности или капацитета контејнера за складиштење течности, а не масе течности. С тога, галон једне врсте течности може бити различит од галона друге врсте течности. 

  Према дефиницији, империјални галон износи 4,54609литара, па тако заузима простор од приближно 4.546кубних сантиметара(оквирно коцка од 16,5 cm).

  Амерички течни галониамерички суви галонпредстављају различите јединице које се дефинишу различитим средствима. Амерички течни галон дефинисан је као 231кубних инчаи једнак приближно 3.785литре. Један империјални галон износи приближно 1.2 америчка течна галона.

  Амерички суви галон је мера која се историјски користила за запремину жита и друге суве робе. Више се не користи у општој употреби, али је скоро дефинисана као 268,8025 кубних инча.

  Дефиниција:

  Империјални (УК) галон званично износи 4.54609 литара

  Порекло:

  Галон је древна јединица за мерење запремине и капацитета и имала је бројне варијанте, како географске, тако и оне засноване на супстанци која се мери. 

  У У.К. је 1824. године империјални галон дефинисан као запремина 10 lb дестиловане воде мерених користећи посебни метод под специфичним атмосферским условима. Акт о тежинама и мерама из 1963. године допунио је оригинални опис као простор који заузима 10 фунти (4,5 kg) дестиловане воде густине 0,998859 g/ml мерене у ваздуху густине 0,001217 g/ml насупрот терету густине 8,136 g/ml. 

  Појавом Акта о тежинама и мерама 1985. године империјални (У.К.) галон званично износи 4,54609 литара .

  Референце:

  • Стандардо буренце точеног пива у У.К. Садржи 11 империјалних галона.
  • Империјални галон горива (бензина) ће бити довољан да типична британска породична кола са четворо врата (попут Вауxхалл/Опел Астра 1.4и) пређу 46,3миља(74,5km).
  • Империјални галон горива (бензина) ће бити довољан да Порше 911 (966) пређе 23,9миља(38,5km).

  Употреба у контексту:

  Као одговор на ЕУ директиву, империјалнии галон је избачен са листе законски дефинисаних примарних мерних јединица у трговини и званичној употреби у Ирској 1993. године и у Уједињеном Краљевству 1994. године.

  Ипак, званично је одобрено да се галон и даље користи као секундарна или додатна јединица, и у јавности се најчешће употребљава као јединица за количину бензина, као и при трговини конзумних течности попут пива, која се продају на бурад или буренца која пак садрже утврђени број империјалних галона. 

  У Уједињеном Краљевству, империјални галон се такође често користи за описивање капацитета спремника који складиште велике запремине течности, попут водених батова (butts). 

  У Канади, империјални галон се пре свега користи као мера за економију горива. Бензин се продаје на литар, али економија горива се често изражава у миљама по галону. 

  Компонентне јединице:

  • Империјални галони се могу предстваљати као умножци неколико различитих јединица, али се у У.К. најчешће предстваљају као умножци пинти.
  • 1 Империјални галон = 8 пинти

  Мултипликатори: