конверзија Инчи

Користите поље за претраживање како бисте пронашли метрички конвертер који Вам је потребан. 

Инчи

 • in
 • " (дупли прим)
 • (На пример, шест инча можемо написати као 6in или 6).
 • јединица:

  • Дужина/удаљеност

  Употреба широм света:

  • Превасходно се користи у Сједињеним Државама, Канади и Уједињеном Краљевству 

  Опис:

  Инч је јединица за дужину која се превасходно користи у империјалним и америчким обичајним мерним системима, и износи 1/12 стопеи 1/36 јарда.

  Дефиниција:

  Од 1959, дефинисано је и међународно признато да инч износи 25.4mm (милиметара).

  Порекло:

  Инч се у Уједињеном Краљевству користи као јединица мере најмање од седмог века, а 1066. године дефинисано је да инч одговара дужини три сува зрна јечма постављена тако да им се крајеви додирују (ова дефиниција важила је неколико векова).

  У 12. веку, шкотски инч је дефинисан као једнак ширини палца просечног човека при основи нокта. Сличне јединице мере постојале су у многим деловима које данас сматрамо модерном Европом, па је тако реч за инч на португалском, француском, италијанском, шпанском и бројним другим језицима исти или веома слична речи за палац. 

  Енглеска реч inch (инч) води порекло од латинске речи unicia, што значи једна дванаестина (с обзиром на то да је инч традиционално 1/12 стопе).

  Чак су се и у двадесетом веку широм света примењивале различите дефиниције за инч, иако су се оне разликовале за мање од 0,001%. Институција за британске стандарде је 1930. године усвојила инч од тачно 25,4 mm, док је 1933. године исто урадила Асоцијација за америчке стандарде, а прва држава која је правно усвојила ову дефиницију била је Канада 1951. године.

  Сједињене Државе и државе Комонвелта су 1959. године потписале споразум пристајући на стандардизованих 25,4mmдефиниције. 

  Референце:

  • Амерички новчић од 25 центи има нешто мањи пречник од једног инча.
  • Потпуно формирана људска очна јабучица има пречник од оквирно једаног инча.

  Употреба у контексту:

  Од 1995. године, у Уједињеном Краљевству инч (као и стопа, јард и миља) званично су утврђени као примарне јединице мере које се користе на саобраћајним знацима као и за друге мере удаљености и брзине. У другим окружењима, метричке мере су сада примарни систем, иако се инч и даље често користи у неформалним ситуацијама, а нарочито је користе људи који су родјени и образовани у Британији пре увођења децималног система. 

  У Сједињеним Државама, истраживачи користе С.А.Д. истраживачки инч (U.S. Survay inch) који се дефинише као 1/39.37 метра, и изведен је из Менделхалове наредбе из 1893. године по којој 1 стопа износи 1200/3937 метра. 

  Компонентне јединице:

  • Традиционално, инч је најмања цела јединица мере за дужину у империјалном систему, док су се јединице мање од инча представљале у форми разломка 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32 и 1/64 инча. 
  • У раном 19. веку у У.К. инжењери машинства су почели да користе хиљадити део инча, како је мерење са већом прецизношћу постало могуће. Умножци новог раломка постали су познати под називом дау (thou). 

  Мултипликатори: