конверзија Стопе

Користите поље за претраживање како бисте пронашли метрички конвертер који Вам је потребан. 

Стопе

 • ft
 • (симбол за прим)
 • (Што би значило да десет стопа можемо бележити као 10 ft или 10')
 • јединица:

  • Дужина/удаљеност

  Употреба широм света:

  • Превасходно се користи као званична јединица мере у Сједињеним Државама. Канада такође признаје стопу као алтернативну јединицу мере (поред стандардне метричке). Такође, стопа наставља да се често користи у Уједињеном Краљевству. 
  • Широм света, стопа се такође користи за мерење висине у авионској индустрији. 

  Опис:

  Стопа представља јединицу за дужину која се користи у империјалним и америчким обичајним мерним системима и износи 1/3 јарда, а подељена је и на дванаест инча. 

  Дефиниција:

  Међународни споразум о јарду и фунти из 1959. године (који су потписале Сједињене Државе и земље Комонвелта) дефинише да јард износи тачно 0.9144 метра, из чега произилази да стопа износи тачно 0,3048 метара (304,8 mm).

  Порекло:

  Стопа се као јединица мере користила скоро током целе забележене историје- укључујући и Античку Грчку и Римско царство - а генерално је прихваћено становиште да се порекло речи везује за просечну величину одраслог, мушког стопала (или евентуално ципеле). Испрва подељена у шеснаест компонентних јединица, Римљани су такође делили стопу на дванаест uncia - од којих води порекло модерни енглески термин инч. 

  Стопа је наставила да се користи широм Европе током већег дела у претходних две хиљаде година, иако су честе биле националне и регионалне варијанте. Зависно од тога где је (и када ) термин стопа коришћен, односио се на величине које варирају од 273 mm до 357 mm. Стопа се такође често користила у земљама енглеског говорног подручја широм света. 

  Употреба стопе је опадала како је већина земаља прихватала метрички систем, почевши од Француске у касном 18. веку.

  Референце:

  • Званични фудбалски гол је осам стопа висок и осам јарди (24 ft) широк.
  • "Шест стопа испод" је еуфемизам за укопавање у гроб, или у ширем значењу, за покојника се често каже да је "шест стопа испод".
  • " Пет стопа висок и растући" ("Five Feet High and Rising") (што се односи на поплаву) Џони Кеш је искористио за наслов своје песме. De La Soul је након тога насловио свој хит хип хоп албум из 1989. године "3 стопе висок и растући" ("3 Feet High and Rising").

  Употреба у контексту:

  Од 1995. године, у Уједињеном Краљевству инч, стопа, јард и миља званично су утврђени као примарне мерне јединице које се користе на саобраћајним знацима као и за друге мере удаљености и брзине. У другим окружењима, метричке мере су сада примарни систем, иако се инч и даље често користи у неформалним ситуацијама, а нарочито је користе људи који су родјени и образовани у Британији пре увођења децималног система. 

  Стопа се такође користи као основна јединица у СФС систему, у којем се помоћу стопе, фунте и секунде изводе друге јединице мере, попут паундала (poundal) који представља јединицу мере за силу. (СФС систем је у већини случајева замењен метричким МКС системом, који се заснива на метру, килограму и секунди.) 

  Компонентне јединице:

  • 12 инча = 1 ft

  Мултипликатори:

  • 3 стопе = 1 yd (јард)