Реомир табела за конверзија

Користете го полето за пребарување за да го најдете посакуваниот метрички конвертор

Реомир

Реомировата скала позната и како “октогесимална поделба“, е температурна скала во која точките на заврзнување и вриење на водата се поставени на 0 и на 80 степени соодветно. Скалата е именувана според Рене Анотоан Фершо де Реомир, кој прво предложил нешто слично во 1730 година.